8. schůzka - Resuscitace - dýchání z úst do úst a nepřímá masáž srdce

21.01.2014 11:36

Včera si děti osobně vyzkoušely, jaké to je, udržet někoho při životě. K dispozici jsme měli od ČČK z Berouna zapůjčeného jednoho "fešáka". Nejdřív to vypadalo, že to bude pouze jedna velká show - "ha ha, hi hi, on má zuby a taky prsa", že jsem chvilku nevěděla, jestli se vůbec k něčemu dostaneme. Ale nakonec to děcka vzaly úžasně a všechny do toho šly naplno! Nikdo se nešklebil, že ho líbat nebude či tak něco. Jsou to Miláčce!!! :-)

Pokusím se chlapíka vypůjčit i na příští setkání, aby se s ním seznámila i Maruška a Andrejka, které včera chyběly. O to přece nepřijdete!!!


 

Pro zopakování - základní pravidla resuscitace:   30 stlačení : 2 vdechům

- najdu-li někoho v bezvědomí, zajistím okolí a pak zjistím, zda dýchá (poslechem u úst a pusy, zda proudí vzduch či se zvedá hrudník) a jestli mu bije srdce (ukazováčkem s prostředníčkem na krku nahmatám tep)


 

- při absenci pouze dechu - zakloníme mu hlavu, vyčistíme a zprůchodníme dutinu ústní (vyndáme co se dá - sploklé předměty, vyndavací zubní protézy, vytáhneme jazyk), stiskneme nosní přepážky (aby nám tudy vzduch neutíkal zase ven) a pravidelně dýcháme dlouhým hlubokým dechem s přitisknutím vlastních úst co nejvíce kolem úst postiženého. Rychlost přibližně 12-16 vdechů/minutu - prostě tak, jak dýcháte Vy sami. Dýcháme tak dlouho, dokud nezačne postižený sám dýchat nebo dokud nepřijede sanitka.


 

- při absenci dechu i pulzu - prioritní je podržení činnosti srdce, navíc při stlačování hrudníku dochází i k samovolnému přidechování plic (není tedy umělé dýchání tak nezbytné). Zraněného necháme ležet na zádech na tvrdé podložce (nejlépe na zemi), vyčistíme dutinu ústní. Zahájíme nepřímou masáž srdce stlačováním hrudníku 30x (nejlépe spojenýma rukama s nataženými lokty do středu hrudní kosti). Rychlost cca 60-80 stlačení/minutu (v rytmu "Rolničky, rolničky, ..." - děti Vám to vysvětlí :-)). Máme-li kapacitu, provedeme 2 vdechy a zase 30x stlačíme hrudník. Tak stále dokola, dokud si postiženého nepřevezme sanitka či nezačne jevit znaky "naskočení".  Pokud si nejste jisti, zda je dýchání účinné, nelze-li dýchat do úst postiženého nebo nemáte dost sil, zabývejte se jen stlačováním hrudníku. I tak budete potřebovat dost fyzických sil. :-)

U malých dětí a miminek musíme sílu stisku hrudníku přiměřit jejich velikosti. Hrudník by měl být mačkán cca do 1/3 své výšky.


 

- pokud se nám oživení podaří před příjezdem sanitky, uložíme postiženého (byť stále v bezvědomí) do stabilizované polohy na boku a kontrolujeme průběžně jeho životní funkce (dech a tep).