7. schůzka - Rizika zimních sportů a prevence úrazů, úrazy hlavy, páteře, omrzliny

07.01.2014 11:43

Včera jsme si zopakovali nejdůležitější věci kolem krvácení a popálenin. Navázali jsme blížící se zimou a možnými úrazy - omrzlinami a úrazy hlavy a páteře.

Omrzliny - postiženého přemisťujeme pozvolna do tepla, sundáme mokré a studené oblečení a nahradíme suchým a vyhřátým. Postižená místa můžeme ponořit do vlažné vody a pomalu zvyšovat její teplotu. V případě rozsáhlejších omrzlin dopravíme k lékaři či zavoláme záchranku.


 

Úrazy hlavy a páteře - vyhodnotíme situaci (co se asi stalo), zda postižený komunikuje, je při vědomí, na co si stěžuje. Při podezření na úraz páteře (brnění, necitlivost, nehybnost končetin) děláme minimální pohyby s postiženým, nejlépe necháme ležet na tvrdé podložce, udržujeme teplotní konfort a kontrolujeme dech a tep do příjezdu záchranky. Pokud nedýchá, nezakláníme hlavu, předsuneme pouze spodní čelist. (ale to budeme probírat až při rozdýchávání příště).

Při úrazech hlavy (zmatenost, nevolnost, dezorientace, bolest hlavy, ztráta paměti) postiženého posadit (aby neměl kam spadnout a hlídat, aby neutekl). Zavolat záchranku, ošetřit krvácení, dobrá je poloha v polosedě (vyvýšená poloha hlavy). Pokud vytéká krev z nosu, ucha atd., umožnit polohou dobrý odtok - nezacpávat vatou apod.


 

A příště 20.1. hurá na oživování!!!