6. schůzka - návštěva u hasičů v Berouně, popáleniny

18.12.2013 22:31

Další z našich povedených výletů!

Přesně na čas jsme dorazili do hasičárny, kde nás nikdo nečekal (ne naší vinou). :-) Černý Petr zůstal v ruce zdatného pana hasiče, který prokázal svou neustálou připravenost na nečekané zásahy - tedy i na nás. :-)

Popovídal nám o tom, že hadice se vyrábějí podobně jako naše čepice - pletením vláken, jaké jsou průměry a průtoky, kdy, co, jak se hasí či výjimečně i nehasí (stoh slámy). Zopakovali jsme si to nejdůležitější - kam volat, co říct, co udělat jako první pomoc. Stejně tak jsme se otřeli i o popáleniny. Nejdůležitější - nestrhávat oděv, aby nešel i s kůží.

ZÁSADY:

Uhasit - ochladit - sterilně přikrýt (dle možnosti) - zavolat sanitku. Hasí se zabráněním přístupu vzduchu - hodit na hořícího bundu, udusat oheň, ... Většinu věcí hasíme vodou - nikdy však elektřinu. Tam platí - vypnout pojistky, hasit plynem či práškem - ten však páchá větší škody.


 

Ne zcela vhodné světelné podmínky pro fotografování a moje výjimečná nevybavenost fotoaparátem se projevila i ve kvalitě fotek z telefonu - ty nejlepší jsem vybrala do fotogalerie. Ostatní jsou bohužel rozmazané - jen hasičská helma byla vždy oslnivě jasná - kdo je pod ní je však vždy nejasné. :-)

Děti probrala k životu možnost dotknout se silové techniky - rozevírací hydraulické kleště, nůžky a "hever". Ochotně se chtěly aktivně podílet na zničení železného krytu kanálu v garáži hasičů. :-)

Na závěr nám Maruška předvedla ukázkový hasičský sjezd po tyči! Jen byl tak rychlý, že jsem jej nestihla zachitit foťákem. :-)

A nyní - úkol pro všechny děti přes Vánoce - vyzkoušejte, kolik času jim minimálně zabere od probuzení do odchodu "do školy". Hasiči mají výjezd do 2 minut od nahlášení - tak se můžeme porovnat. :)


 

Krásné vánoční svátky a po novém roce - uvidíme se zase!

Jana a Lucka