4. schůzka - Krvácení

18.11.2013 19:36

Dnes jsme se vrhli po hlavě na krvácení. Nestihli jsme opět dojít ani k otevřeným zlomeninám, natož na praktické zkoušení obvazování a stavění krvácení. Teorii už máme za sebou, tak příště jdeme s obvazama na věc!

 

Řekli jsme si alespoň základní zásady:

- důležité je zastavit krvácení co nejdříve

- drobné krvácení chvíli podržím stlačené a po chvíli zkontroluji

- větší krvácení (žilní) musím tlačit silněji proti kosti, pomůžu si obvazem (mám-li jej po ruce) či čímkoliv jiným, co máme po ruce

- na sterilitu prostředků dbám až/už v druhé řadě - pritoritou je, zabránit ztrátě krve co nejdříve a zavolat pomoc

- tepenné krvácení (impulzní vystřikování pod tlakem) - zmáčknu přímo v ráně, pokud nepomůže, musíme zaškrtit přes látku nad ranou (děti už vědí, kde); poranění krční tepny jsou neškrtitelná! Nezbývá, než se pokusit rukou zastavit a modlit se. :-( Zaškrcování je ale dost nešetrné k postiženému a nese s sebou následky poškození kůže či ztráty končetiny, používá se proto jen v nezbytném případě, kdy jiné řešení nelze použít (selhalo) a hrozí vykrvácení!!! V ideálním případě si poznamenáme čas zaškrcení - info pro lékaře.

 

A nakonec - důležité pravidla - cizí předmět z rány nevytahujeme, necháme to až na lékaře. Vytažením bychom umožnili dalšímu krvácení, které je do té doby pozastavováno právě tímto předmětem.

 

Tak to asi je v souhrnu vše - jak si pomůžeme zastavit krvácení obvazy tedy příště. Doplňkovým tématem by přesto měly být omrzliny (zima už se blíží).

 

Za 14 dní se zase budeme těšit ve Světlušce na Vás všechny!!!

 

Jana, Lucka a Lucka